(068) 37 600 83 (050) 788 49 49 Адреса
м. Луцьк, проспект Молоді 11 дивитися на карті

Те, що варто знати

article
Що варто знати про слухові апарати

Існує думка, що слуховий апарат шкідливий для слуху й здоров’я людини

Так, це можливе лише в тих випадках, коли слуховий апарат підібраний або налаштований не правильно, або це підсилювач звуку ,який не зареєстрований Міністерством охорони здоров’я, або якщо є протипоказання.

Здорове вухо сприймає мовний звук у частотному діапазоні від 250 до 4000 герців, при цьому звук або мова силою, наприклад, 60 децибел, сприймається здоровим вухом однакової сили по всіх частотах. Коли ж людина втрачає слух, то ця втрата слуху на окремих частотах різна, і якщо скористатися підсилювачем звуку — на низьких частотах сила звуку буде занадто висока, що дуже шкідливо, а на високих частотах — занадто низька, що теж шкідливо, адже людина втрачає при цьому розбірливість чутної мови.

Багато хто вважає, що в слуховому апараті людина буде чути як здоровим вухом і з перших хвилин.
Неправда! Потрібен час, щоб слуховий орган адаптувався до слухового апарата. Одним для цього досить декількох днів, для інших кілька місяців, а для деяких можуть знадобитися й індивідуальні заняття із сурдопедагогом.

Окремі люди вважають, що слуховий апарат потрібно носити тільки на слабшому вусі.
Неправда! Людині невипадково природою дано два ока, дві руки, дві півкулі мозку й два вуха. Якщо слуховий апарат носити тільки на слабшому вусі, то інше, здоровіше вухо почне слабнути, при цьому головний мозок «забуває», як звучить те чи інше слово.
Якщо пацієнтові рекомендований слуховий апарат на обидва вуха, то правильніше одягати їх одразу два. При відсутності фінансової можливості бажано починати носити один слуховий апарат на сильнішому вусі,згодом придбати другий.

Побутує думка, що слуховий апарат можна носити тільки іноді, інакше, мовляв, вухо не буде напружуватися й тим самим слух буде погіршуватися.
Неправда! Дитина, що не носить або мало носить слуховий апарат, відстає у розвитку від своїх однолітків. Людина зі здоровим слухом і мовою, у якої з певних причин почав поступово пропадати слух, втрачає розбірливість чутної мови, що так само гальмує розвиток особистості й негативно позначається на нервовій системі.

Люди не поспішають із придбанням слухового апарата, сподіваючись на те, що слух надалі не погіршуватиметься
Неправда! З віком у людини виникають захворювання, які безпосередньо впливають на зниження слуху, наприклад, остеохондроз, судинні захворювання тощо. Поступово втрачається рухливість і сприйнятливість слухового органа.
Багато пацієнтів, які довгі роки носили слуховий апарат тільки на одному вусі, вже не можуть використати його на іншому. Потрібно дуже багато часу й терпіння, а часто й оперативне втручання, щоб поліпшити роботу слухового органа.

Якщо людина похилого віку — то ій необхідний простий слуховий апарат , тому що вона вже майже не виходить з дому, або й взагалі не купувати, бо важко навчитися користуватися слуховим апаратом.
Неправда! У людей похилого віку крім зниження слуху є, як правило, ще низка хронічних захворювань, які погіршують комфортність сприйняття голосних звуків і мови, а в запущеній формі призведуть до хворобливих відчуттів і до зниження розбірливості чутної мови. Нажаль, прості апарати не наділені функціями які допоможуть подолати ці проблеми, і тому, краще придбати більш якісний слуховий апарат, щоб дати можливість літні людині комфортно себе почувати.

Якщо слухові апарати дорогі — вони не повинні ламатися.
Це правда тільки частково. Якщо слуховий апарат помістити (як, наприклад, телевізор) у тепле приміщення, не впливати на нього холодом, високою температурою, вологою, вогкістю, пилом, механічними рухами й тільки лише вмикати та вимикати, то слуховий апарат прослужить дуже довго. Фактично, слуховий апарат використовується багатьма людьми в екстремальних умовах (у спеку, холод, у вогкості, у пилу й т.д.), при цьому в багатьох він падає, зазнає підвищеної вібрації. Якщо ж до слухового апарата ставитися безконтрольно, недбало, допускати падіння, не здавати в чистку й профілактику, не використовувати засоби для його сушіння, а також мало займатися особистою гігієною, то будь-яка техніка, навіть найбільш надійна, від якої залежить часом навіть життя людини, ламається.

Якщо слуховий апарат свистить — то він зламаний.
Річ у тому, що слуховий апарат має бути щільно припасований до слухового проходу за допомогою вкладки. Щоб отримати щільне примикання вкладки до слухового проходу, необхідно виготовити індивідуальну вушну вкладку, яка робиться за зліпком слухового проходу з антиалергенних матеріалів, є довговічною, не спотворює звук, не тисне, не натирає шкіру слухового проходу, забезпечує вентиляцію вуха й вирівнює тиск у барабанній перетинці.

ЯКЩО СУМНІВАЄШСЯ ЧИ ПОТРІБНИЙ СЛУХОВИЙ АПАРАТ?
ПРИЙДИ , ПОМІРЯЙ ТА ПОЧУЙ!